24-08-06

Geheim genootschap

Ik moet iets vertellen over een geheim genootschap waarvan ik (ongewild) deel uitmaak: het geheim genootschap van Sint-Bartolomeus, of in het Portugees 'O clube de São Bartolomeu'.

Dit genootschap is totaal toevallig (en zonder inbreng van mijnentwege) begin dit jaar tot stand gekomen. Het zit zo:

Ik was een weekje aan het overwinteren in het zonnige Portugal toen mijn schoonbroer Tó op zaterdag 7 januari 2006 me uitnodigde voor het vieruurtje ('buzio'). Samen trokken we naar een kennis die in zijn loods een soort privé-café openhield. Na de kennismaking werden de beste Portugese wijnen geopend en werd de grill ('churrasco') voorzien van kippen, lamsvlees, varkenslapjes, enz...Even later werd ons driekoppig gezelschap vervolledigd met António Nelas, wijnboer met de reputatie de beste "homemade" Dão in zijn adega te hebben, Rui Miranda, verzekeringsmakelaar op rust, en 'de dokter', zijnde een gepensioneerd apotheker. Als stille Westvlaming die wat Portugees kan praten, viel ik blijkbaar in de smaak bij het illuster gezelschap. Het vervolg kan je raden: er werd verbroederd en gebrast en met de wijven gelachen en ... kortom een lekker ouderwets machozwijnen-bachannaal!

Toen alles uitgedronken was (6 flessen + een kruikje van 5 l) en opgevreten, verkasten we naar de ondergrondse adega (in het Spaans is dit bodega) van de wijnboer waar in de vrieskou de recentste colheita (oogst van het najaar) werd geproefd uit ...longdrink-glazen! Ik sta niet direct bekend als geheelonthouder maar ik voelde toch stilaan mijn saturatiepunt naderen. Mijn voorstel om een koffie te gaan drinken werd juichend aanvaard en zo reden we (jaja, ik was chauffeur van mijne Passat!) naar de 'piscina-bar', dit is de bar van het openluchtzwembad in Canas de Senhorim. Sterke koffie, mmmmmm...heerlijk!, ware het niet dat iedereen whiskey of 'aguardente', dat is de Portugese sterke drank die tot 80° alcohol kan bevatten, erbij bestelde. Ik ben nog met mijn schoonbroer rond 22 uur naar huis gereden en toen........alles zwart, nada, blackout. Ik ben rond middernacht wakker geworden in een vreemd bed en hoe eigenaardig het ook mag klinken maar ik had geen hoofdpijn of andere tekenen van een kater.

Na een douche ben ik dan gaan fuiven met mijn neef en nicht tijdens een 'cocktailparty' van de plaatselijke jeugdclub. De zondagmorgenmis heb ik overgeslagen.

Om één of andere reden (ik weet echt niet meer hoe) is die dag bij iedereen bijgebleven als de bijeenkomst van Sint-Bartolomeus. Het gekke is dat ik in de afgelopen weken een paar maal sommige deelnemers ben tegengekomen in Portugal en dat ze allemaal vettige knipogen gaven en vroegen wanneer we nog eens samen kwamen, zonder de vrouwen welteverstaan. Helaas was er geen mogelijkheid om iedereen bijeen te krijgen zonder dat de partners achterdocht kregen.

Wat is nu het geheime van dit genootschap???? Sla me dood maar ik zou het ook niet kunnen zeggen...

Wat ik wel weet: vandaag 24 augustus is het de Heilige Bartolomeus, mijn naamdag dus (want een H. Repelstelius bestaat echt niet), en mijn gsm heeft deze nacht al een paar maal gerinkeld (telkens twee bieps en niets meer). Wat is er echt gebeurd op die zonnige maar koude januaridag in Portugal????

01:12 Gepost door Repelsteel in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: portugal |  Facebook |

Commentaren

zaakvoerder Wat een mooie anecdote. Teveel drinken... kan toch ook eens een positieve weerslag hebben !
Tevens proficiat met je naamfeest.
Groetjes. Tot binnenkort in de Casa Videira.

Stefaan

Gepost door: stefaan vanhove | 24-08-06

De commentaren zijn gesloten.