31-05-06

De Kastelein opent opnieuw de deuren

UIT HET NIEUWSBLAD VAN 31 MEI 2006:

 

"BRUGGE - Het skinheadcafé De Kastelein langs de Maalse Steenweg in Sint-Kruis gaat vrijdag opnieuw open. De uitbaters hadden begin mei beslist om het intussen beruchte café te sluiten nadat de politie er de daders had gevonden die op de straat een zwarte man en zijn rastavriend zwaar hadden toegetakeld. De kleurling uit Parijs die in een coma werd geslagen, is intussen buiten levensgevaar.

Het stadsbestuur kan De Kastelein niet verplichten om gesloten te blijven. ,,Het is juridisch niet af te dwingen om het café te sluiten'', aldus burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). ,,Ik heb de uitbaters en de korpschef van de politie daarom bijeengeroepen om toch enkele afspraken te maken.''

De heropening zal onder zwaar toezicht gebeuren. ,,Er is een nultolerantie voor racisme'', aldus de Brugse burgemeester. ,,Symbolen of zelfs tatoeages die op neonazisympathieën zijn ontoelaatbaar. Er zal onmiddellijk opgetreden worden.'' De Kastelein kan bovendien elk weekend een politiecontrole verwachten.

,,Ook binnen in het café zal er systematisch gecontroleerd worden zodat het niet opnieuw uit de hand kan lopen'', aldus nog Moenaert. ,,De uitbaters zoeken overigens dringend een overnemer.''

Buiten levensgevaar

In de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei werden 50-jarige zwarte Fransman Raphaël Mensah en zijn rastavriend uit Eernegem langs de Maalse Steenweg in Sint-Kruis in elkaar geslagen en geschopt door enkele skinheads. De daders waren te gast op een trouwfeest in De Kastelein.

Jimmy C. (23) uit Huldenberg, Dieter S. (25) uit Brugge en Vincent E. (22) uit Lubbeek zitten nog steeds achter de tralies. De Brugse raadkamer heeft hun aanhouding immers onlangs nog verlengd voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Twee anderen zijn al vrij, maar worden beticht van schuldig verzuim.

Raphaël Mensah, de Parijzenaar van Afrikaanse origine, lag tot voor kort nog steeds in coma. Intussen is hij ontwaakt en buiten levensgevaar. Volgens de skinheads is van puur racisme overigens geen sprake, zij verklaarden dat ze werden uitgedaagd.

 Bert GILTÉ"

 

Moenaert, triestige vent, mochten er een twintigtal mensen zonder papieren er schuilen in afwachting van transport naar Engeland, de bulldozer zou er al tegenaan gezet zijn. Ja, wat kan je verwachten van een CD&V-machtspoliticus...

21:38 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.