17-05-06

ZARA: voorkeurswinkel dames repelsteel

Uit Het Nieuwsblad van 16 mei:

 

Zara overklast H&M

Modereus Zara kan op zowat alle vlakken betere cijfers voorleggen dan concurrent H&M. Voor de vierde maand op rij doet het Zweedse Hennes &Mauritz het slechter dan verwacht.

Analisten hadden de voorbije maand een stijging van 3 procent voorspeld voor H&M, maar het werd slechts 1 procentje. Het aandeel van de Zweedse kledinggigant dook met 3,2 procent naar beneden, en het Spaanse Inditex - met onder meer Zara in de portefeuille - profileert zich als nieuwe marktleider.

Het slechte weer heeft de verkoop van zomermode in maart en april geen goed gedaan en zowat alle retailers deden het minder goed dan voorspeld, maar H&M blinkt toch uit in slechte prestaties. Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft Zara meer shops geopend dan H&M, tegen een sneller tempo. Het aantal H&M-winkels groeide met 11 procent het voorbije jaar tot 1.239 en tegen augustus komen er daar nog 54 bij, maar Inditex deed 20 procent extra vestigingen open. Het H&M-aandeel steeg het voorbije jaar met 8,7 procent, dat van Inditex met 36 procent.

Strategie

H&M verwacht veel van de World Cup-collectie naar aanleiding van het WK in Duitsland. Een andere topper moet de designlijn in november van de Nederlandse ontwerpers Viktor & Rolf worden. Zij treden in de voetsporen van Karl Lagerfeld en Stella McCartney, maar is hun bekendheid wel groot genoeg?

Zara put intussen voordeel uit zijn lokale productie in eigen fabrieken. Terwijl H&M ontzettend veel laat maken in het Verre Oosten -vooral in China - kan Zara veel directer inspelen op de trends door snelle leveringen. Door de voorkeur voor en aankoop van bijzondere winkelpanden, beschikt Zara ook over een immense immobiliënportefeuille. Zara is voorts al langer aanwezig in de VS (H&M pas sinds 2000). En dan is er nog de kannibalisme-kwestie: in Duitsland heeft H&M zoveel shops geopend, dat de ene kopers afsnoept van de andere.

 Veerle WINDELS                                                    16/05/2006

01:57 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.