27-10-05

staatsbezoek president

Ik heb nog niet verteld hoe repelsteel en zijn senhora het er vanaf gebracht hebben verleden week donderdag tijdens het staatsbezoek van de Portugese president aan België.
 
Zoals jullie weten, had ik een chique uitnodiging gekregen om ter gelegenheid van zijn bezoek naar het Jubelpark te komen voor een receptie. Het zou heel onbeleefd geweest zijn om dit te weigeren. Zodus arriveerden we daar, drie kwartier te laat...
(dat is Portugese tijdrekening nietwaar)
 
Senhora repelsteel, pardon: madam repelsteel, had voor de gelegenheid een nieuwe uitrusting aangeschaft (250 euro!!!) en ze was al over haar toeren toen we arriveerden want er waren al haperingen in haar kousen...
 
Op verzoek van koning Albert II, autofreak, had de receptie plaats in het museum Autoworld (naast het militair museum en het nationaal geschiedkundig museum). Op vertoon van onze uitnodiging en na grondig gefouilleerd te zijn, mochten we erin. Ik geloof dat ik er de enige Vlaming was. Er was vooral veel Portugees volk dat werkt bij de Europese instellingen in Brussel. Ik moet eerlijk bekennen dat er niets tekort was: Portugese wijnen a volonté, en een traiteur had kunstige hapjes en toastjes voorzien. De president zelf is ons genaderd tot op 3 m maar het was onmogelijk om dichter te komen want hij (en zijn echtgenote) werden afgeschermd door massa's security.
 
Daarna moesten we naar buiten om een erehaag te vormen. Samen met het Belgisch vorstenpaar schouwden ze de troepen, de nationale hymnen werden gespeeld en daarna zette een imposante kolonne (gepantserde) wagens zich in beweging naar de luchthaven. Hij heeft gezwaaid naar ons! Ik viel bijna flauw van emotie en dankbaarheid. (dit laatste is een graptje hé).
 
Daarna mochten we terug naar de receptie om verder te schransen. Gelukkig ontmoette ik er heel wat oude bekenden, o.a. mijn professor Portugees uit Gent, dr. Gândara, de representante Francisco Barradas, mensen van Ainda, Portugese leden en sympathisanten van de vzw Vlaanderen-Lusitânia die in de Brusselse regio wonen, enfin, we zouden kunnen blijven eten/drinken/babbelen hebben maar om 20 uur keerden we Bruggewaarts om de kinderen op te halen en in bed te stoppen.
 
Het was op zijn minst een aangename ervaring! 

23:41 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

/ Cool ! :D
Portugees gestudeerd?

Gepost door: pam | 28-10-05

De commentaren zijn gesloten.