03-04-05

lijfwacht van de paus

Paus Johannes-Paulus II is zaterdag jl. om 21.37 uur overleden.
Zowel gelovigen als niet-gelovigen moeten erkennen dat hij een groot man was. Hij heeft veel gedaan voor de kerk en de wereld.
 
Ik had de eer één van de zes erewachten te zijn van deze paus tijdens zijn bezoek aan België in 1985. In dat jaar deed ik mijn militaire dienstplicht en werd een oproep gedaan voor vrijwilligers die een erewacht vormden voor de paus tijdens zijn bezoek aan Ieper (de Menense Poort). De nabijheid van deze man, op 1 meter afstand, bezorgde me als katholiek wel kippenvel! Gelukkig verliep toen alles rimpelloos (ondanks het warme weer en de grote massa volk).
 
Op dat moment was ik een 'afvallige' katholiek. Na jaren verplichte mis, katholieke scholen en priester-leraars, was mijn 'goesting' over. Jaja, tijdens mijn lagere schooltijd heb ik nog overwogen om seminarie te lopen (ik ben zelfs nog naar een kennismakingsweekend in Averbode geweest).
 
Vijftien jaren later heb ik mijn geloof teruggevonden. Jaarlijks ga ik naar nossa senhora da Fatima. De intensiteit van deze plaats is onbeschrijflijk. Ooit stap ik 200 km in vijf dagen om mijn dankbaarheid aan Maria te betuigen, voor alles!
 
Dankzij of ondanks de paus?
Ik heb begrip voor zijn standpunten over homoseksualiteit, condooms, euthanasie, celibaat, abortus, enz... Ik weet dat hij niet anders kon dan deze conservatieve standpunten te vertolken. Voor wie me kent, weet dat ik deze standpunten niet volg. Ik hoop dat de kerk ooit het homohuwelijk aanvaardt, euthanasie en abortus in bepaalde gevallen toelaat, het condoomgebruik stimuleert, dat priesters mogen huwen, dat vrouwen mogen voorgaan in de eucharistieviering, kortom dat de kerk evolueert met de maatschappij i.p.v. vast te houden aan traditie en dogma's van 2000 jaar oud. Anders heeft het katholieke geloof geen recht om af te geven op bijvoorbeeld de islam vanwege starheid.
 
Ik heb mijn geloof teruggevonden, met hart en ziel. Waarom? Ik weet het ook niet. Ik weet enkel dat geloven in God me goed doet, mijn leven meer zin geeft. Het verzacht niet het lijden, integendeel, maar het helpt het lijden te begrijpen.
 
Ik geloof onvoorwaardelijk in God, zijn zoon en zijn profeten. Amen!
 
lijfwacht van de paus in 1985
secretaris van de kerkfabriek H.Magdalena en H.Catharina 2005
de cirkel is altijd rond,
repelsteeltje
 

02:06 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Bemoedigend! Beste Repelsteel: Op zoek naar de toespraken van de Paus nav zijn bezoek aan België(1985) kwam ik per toeval bij jou uit. Ik vond jou verhaal zo geinig en écht dat ik erop moest reageren.Wonderlijk dat frisse progressieve mensen toch nog van onze H. Moeder de Kerk kunnen houden, ondanks de soms onbarmhartige standpunten over vrouwen, homo's, bevrijdingstheologie ed. Ben zelf homo en godsdienstleraar en kan dus geen berip opbrengen voor de meeste van zijn ethische standpunten. Waar ik hem wel voor zal gedenken is zijn grootsheid naar de Islam toe en het Jodendom. Dit was en is ongeëvenaard en blijf hem daarvoor dankbaar. Ook zijn diepgelovige uitstraling is voor mij een bron van inspiratie; ze was echt! Ps rare mevrouw in jou archief(21-03-05), maar ja, daar heb ik dan weer geen verstand van. Je recept bolognaise is ontzettend boeiend, vooral dat deel van music & wijn; ga het is proberen!
Repel, veel ijver, heilige woede en devotie toegewenst.
Vrede en alle goeds!

Gepost door: franky huysmans | 04-04-05

bemoedigend Bedankt voor uw eerlijke reactie! Hopelijk eens tot ziens.
vele groeten

Gepost door: repelsteel | 04-04-05

De commentaren zijn gesloten.