23-02-05

Portugees koken

Dinsdagavond mocht mijn halve trouwboek Portugees koken voor een 12-tal liefhebbers van Vorming+ in de leskeuken van Hof Lanchals te Brugge. Na wat onwennigheid en nervositeit vond ze algauw haar draai. Dankzij de leuke geïnteresseerden.
Uiteindelijk kwam er 'sopa da pedra' en 'pasteis de Belem' op tafel die met smaak verorberd werden (overigens mocht ook het glas rode wijn niet ontbreken).
 
Volgende week dinsdag: croquetes de bacalhau en de hoofdschotel eveneens 'stokvis'. Eventueel met een Portugees pintje(s).
 
Viva Portugal!

03:09 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

druk, ziekerig, maar leuk

Aaaaaaah, 'pootje met vet, poootje met vet, potje potje potje met vet', enz...voor een tiental minuten. Dat was voor mij een hoogtepunt op de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen 2004 in het concertgebouw van Brugge maandag jl.
Een ander hoogtepunt was allicht de receptie achteraf...
Ik en mijn gezelschap hebben zich kosteloos geamuseerd. Méérci Pascal mééérci!!! (En voor volgend jaar een vijftal vrijkaarten aub).
 
Ga gerust es kijken bij mijn maatje Pascal, het lijkt allemaal wreed serieus maar zijn vrouw zegt me dat hij eigenlijk een clown is: http://home.tiscali.be/pascalennaert/

03:01 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-02-05

verkiezingen Portugal

Ik ben content want de parlementsverkiezingen in Portugal hebben het verhoopte resultaat opgeleverd. Al een paar weken volgde ik de campagne. Dit is het uiteindelijke resultaat:
 
PS (socialisten) halen 45% en 120 zetels (absolute meerderheid).
 
PSD (rechtse liberalen) verliezen en halen slechts 28,7% en 72 zetels. Dit was de partij van uittredend eerste minister Santiago Lopes die Barroso opvolgde (die voorzitter EU werd).
 
CDU (communisten) halen 7,6% en 14 zetels en worden daardoor opnieuw de derde partij van Portugal (vooral in het zuiden heel sterk).
 
CDS/PP (rechts-katholieke partij) verliest en haalt 7,3% en 12 zetels. De voorzitter (en minister van defensie die meedeed met de Amerikanen in Irak) Paulo Portas nam al ontslag.
 
BE (Bloco Esquerda, progressieve groene partij vergelijkbaar met Spirit in België) verdrievoudigd zijn stemmen tot 6,4% en haalt 8 zetels. Pittig detail: één van de tenoren van deze partij is de broer van Paulo Portas van de rechtse partij CDS/PP...
 
Er is geen stemplicht in het armste land van West-Europa maar slechts 35% ging niet stemmen.

01:50 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-05

familie....

Onlangs had repelsteel het genoegen te mailen met een zekere Yves Reckelbus, zijnde een naamgenoot uit het zuiden van Frankrijk (buurt van Avignon). Deze man is bezig met gynocologie -euh ik bedoel iets anders- genealogie, en heeft ondertussen heel wat naamgenoten (reckelbus, ryckebosch, ruckebusch, enz...) opgespoord in Frankrijk, België, Hongarije, Verenigde Staten, ...
 
Hij beweert dat de familie oorspronkelijk afkomstig is uit Ieper en verhuisd is naar Brugge. In 1100!!! We hebben zelfs twee wapenschilden en zijn verwant aan ...prinses Mathilde! No kidding, diene gast meent dat serieus!
 
Dus vanaf nu is mijn officiële naam Repelsteel en ik ben met niemand verwant hé!
 

02:34 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

het vliegend schijt...

Het vliegend schijt heb ik aan het zogenaamde 'establishment', de 'bourgoisie', de 'notabelen', de 'arrivés', de...
 
Enfin jullie kennen wel die types die denken dat ze meer zijn of een ander. Vooral die mensen die zonder enige kwaliteiten maar met een 'air van heb ik jou daar', de boel verzieken.
 
Ik ken een 'ere-diplomaat' die denkt dat hij het middelpunt van het universum is,
een mooiprater die dankzij schoonpapa in de loge zit,
een zakenman die met valse argumenten een 'visie' heeft,
een querulant die door gevlei voorgaanden (tijdelijk) kan bekoren,
een paar ouwe zakken die menen dat ze erbij horen.
 
Kennen is een groot woord. Toevallig ben ik hen op mijn weg tegengekomen en ik moet zeggen dat ik eerder diarree voelde dan enige sympathie...
 
Omdat de diplomaat zijn zoontje aan het pushen is om hem op te volgen,
omdat mooiprater geen inhoud heeft,
omdat de zakenman enkel aan zijn portemonnee peinst,
omdat de querulant door iedereen doorzien wordt,
omdat de oude zakken...ouwe zakken zijn!
 
En toch weten die mensen hun waar te verkopen. Er zijn nog altijd dwazen die erin lopen. Dus besluit deze repelsteel in een anarchistische bui met een marxistische quote: ontwaakt!, verworpenen der aarde!
 
Vooral insiders (pessoas dentro) zullen begrijpen wat ik bedoel...

02:13 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-05

Long time no see...

Mijn blogje heb ik een beetje (weliswaar noodgedwongen) in de steek gelaten. Eerst was er het probleem met de overcapaciteit van de Skynet-blogdienst, daarna mijn drukke activiteiten en uiteindelijk werd ik geveld door een griepje. Mea culpa maar dat maak ik direct goed sé.
 
Alvast een update over de laatste acties van repelsteel:
 
-Het nieuwjaarsetentje van spirit Brugge is goed verlopen: lekker eten, veel en goeie drank, maar er mocht wat meer (en schoner) volk zijn. Niettemin een proficiat aan de harde werker: voorzitter en kok...Geert Decock (en compagnie). Indien interesse, ga dan gerust een kijkje nemen op de webstek van spirit Brugge om meer te vernemen. Wij doen immers meer dan ons buikje vullen. Klik op de juiste link in het lijstje van links op deze pagina en je bent er...
 
-De kaas- en wijnavond van de vriendenkring van het Heilig Hartschooltje was een overdonderend succes. Er waren 170 volwassenen en 90 kinderen, en als je daarbij rekening houdt dat er maar 100 kleuters zijn, verspreid over 4 klasjes...
Een uitgebreide keuze kazen (ik schat zo'n 50?), vier soorten (Portugese) wijn, enthousiaste medewerkers, een goeie kinderdisco, veel ambiance, ... Een grote dank aan mijn opvolgster Lies Lantsogt want de vriendenkring/oudercomité is blijkbaar in goede handen!
 
-De tweestrijd om het bewind van de Portugeestalige club vzw Vlaanderen-Lusitânia is ook goed afgelopen. In twee vergaderingen werd uiteindelijk door de meerderheid van de leden gekozen voor mijn ploeg. Bijgevolg kunnen we ons niet alleen de juiste maar ook de rechtmatige leiders noemen van de vereniging. Er is veel twijfel geweest over de afloop van de verkiezingen maar uiteindelijk was het 'een scheet in een netzak' want we hebben met de vingers in de neus gewonnen. Een tijdlang is de werking hierdoor verlamd geweest en nu zijn we met vereende krachten bezig het programma uit te werken. Binnenkort ontvangt iedereen de eerste post van ons, hou alvast onze officieuze webstek in het oog voor het nieuws 'heet van de naald': http://vlaanderen-lusitania.skynetblogs.be/ of de link aanklikken in het lijstje op deze pagina.
 
Deze keer beloof ik op mijn onschuldig communiezieltje dat ik binnenkort (morgen?) weer regelmatig berichtjes ga posten, ondertussen mag je gerust reageren hoor!
 
Knuffels en zoentjes van uw
repelsteel
 

21:39 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |