30-11-04

Goedkopere geneesmiddelen

AAN ALLE POLITICI: DANK VOOR UW AANDACHT!
 
Ja hoor, net vorige week schreef ik iets over de gezondheidszorg/sociale zekerheid/goedkopere geneesmiddelen, (zie archief van vorige week: 'Free Spirit'), en de afgelopen dagen springt iedereen op het onderwerp:
 
'Het tijdschrift Humo opende ook het debat over de openbare aanbesteding van de geneesmiddelen (zoals in Nieuw-Zeeland). Afwachten of Demotte er effectief voor te vinden is of dat hij bezwijkt onder de druk van de machtige farma-lobby.'


Aangezien de politici van ergens de mosterd moeten halen, ben ik zo vrij de eer voor mezelf op te strijken: ook de politici lezen repelsteels' blogje. Stevaert doet alsof hij het warm water heeft uitgevonden, Somers springt op de kar, de VLD fluit Somers terug, Verhofstadt gaat het onderzoeken, Demotte is opnieuw zijn schijnheilige minzame zelf, en ...dan zullen we er weer niets meer van horen zeker!
 
 
 


21:15 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De gevangene van Azkaban

De derde Harry Potterfilm ('De gevangene van Azkaban') is uit in de videostore. En aangezien junior een fan is, diende de hele familie die te bekijken. Veel kan ik er niet over zeggen bij een eerste visie, ik ben halverwege...in slaap gevallen. Dus écht boeiend kan het niet geweest zijn.
 
Bij een tweede visie, 's namiddags, heb ik mijn best gedaan om te volgen. Het is niet slecht gemaakt, er zitten minder griezelmomenten (voor kinderen welteverstaan) in dan de vorige, de truuks zijn goed, het verhaal is warrig. Enfin niet slecht maar totnutoe de zwakste van de drie ('De steen der wijzen' en 'De geheime kamer').
 
Heeft er iemand al 'The Incredibles' gezien in de bioscoop? Lijkt me leuker dan deze Potter.

21:04 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-04

8-6

8-6, dat was het resultaat van de mini-voetbalwedstrijd in Varsenare tussen de Vlaamse Landmaatschappij uit Sint-Andries en de afdeling binnenlandse aangelegenheden uit Brugge.
 
Als excuus geldt dat de tegenstrever twee reservespelers had en wij maar één, dat onze doelman last had van een knieblessure en dat onze topschutter gedwongen achterin moest blijven door achillespeesproblemen. Rekening houdende met deze nadelen, werden we net niet uitgefloten door onze spionkop (derde verticale foto hiernaast). Achteraf werden rijkelijk excuses aangeboden onder de vorm van wittekes...
 
Maar allé, Club Brugge won toch met 1-0 van Utrecht (FCB olé olé!). Wat wel een magere troost is voor een Buffalo-teamgenoot, een Cercle-supporter van ons ploegje én een 'mauve' doelman...(tweede verticale foto hiernaast).
 
 
 

00:33 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-04

spirit: de Vlaamse links-liberale partij

Gisteren naar de uitleg weest horen van Geert Lambert, voorzitter van spirit.
 
Veel volk, goeie ambiance, en een geleerde uitleg gehoord. Links-liberaal is blijkbaar een gat in de markt volgens de ...marketeers. Het omschrijft ook het best het ideeëngoed van spirit: laat de burger vrij, laat hem/haar verantwoordelijkheid nemen, en zorg vooral voor gelijke kansen!
 
Het etiket links-liberaal is blijkbaar nodig om spirit te kunnen situeren/positioneren op de politieke markt. Het zal geen gemakkelijke oplossing zijn want in één woord krijgt niemand dat uitgelegd (zelfs niet iemand als Lambert, raspoliticus-advocaat-slimmerik). Bij de (gewone) liberalen denk je aan belastingen en kapitaal, bij socialisten aan vakbond en werkvolk, bij Vlaams Belang aan racisten, bij CDendeV aan tsjeven en mossels, bij Groen! aan vogels en geitenwollensokken, enz...
 
Ik ga het hier ook niet uitleggen hoor. Maar het 'verhaal' klinkt logisch. Ik zou zeggen, wie meer wilt weten, brengt best een bezoekje aan de webstek van spirit Brugge of spirit nationaal: http://www.spiritbrugge.be/ of http://www.meerspirit.be/
 

22:12 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-04

Free Spirit

Ook het eurovisiesongfestival for kids (oef wat een woord) gezien zaterdagavond?
 
Dit apenland werd vertegenwoordigd door het Luikse groepje Free Spirit met het liedje 's accroche toi'. Die gastjes deden dat niet slecht hoor. En je ziet: na Spirit, het paard uit de Disneyfilm, en Spirit, de Nasarobot op Mars, blijkt spirit zelfs door te dringen in Wallonië! Waar gaan we naartoe met deze wereld! Man, man, man, miserie, miserie!
 
Ondertussen willen de PS-politici van geen liefde weten. In het bijzonder de 'minzame' Demotte van volksgezondheid. Spa-er Vandenbroucke moest er weg omdat hij (als federalist!) er teveel mistoestanden uit Brussel en Wallonië zag passeren. Onze 'minzamen' is inmiddels de klok aan het terugdraaien. Voorbeeldje vandaag: de Vlaamse ziekenhuizen (openbaar én privé, lees: katholiek) willen de splitsing van de federale bevoegdheid in het voordeel van elke deelstaat omdat ze denken (hard cijfermateriaal in de hand) dat de opgelegde federale besparingen hen niet zullen treffen maar wel de big spenders in Brussel en Wallonië. Reactie Demotte: 'da ies karikturaal'. Merci beaucoup monsieur le ministre (et les chiffres?).
 
Het tijdschrift Humo opende ook het debat over de openbare aanbesteding van de geneesmiddelen (zoals in Nieuw-Zeeland). Afwachten of Demotte er effectief voor te vinden is of dat hij bezwijkt onder de druk van de machtige farma-lobby.
 
Zo zie je maar weer: als het om de centen gaat, is er veel mogelijk!
 
 
 

00:48 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-11-04

van mijn maandsalaris hou ik altijd een stuk maand over...

Sedert 8 jaar zijn vele produkten met heel veel procenten gestegen, veel meer dan ons salaris, aldus het VRT-journaal van gisteren zaterdag. Enkele zaken zijn wel goedkoper geworden: o.a. TV's en hifi-materiaal (en dat kopen we elke week nietwaar, net zoals de duurdere kabeljauw).
 
Bovendien heeft elke landgenoot gemiddeld 67.000 euro spaargeld. Ook gehoord verleden week. Hallo? Elke Belg? Is dat met je huis inbegrepen? Of niet? Ik ken mezelf, ene Portugees en twee halve Belgen, nl. de repelsteel-family, en ik vermoed dat de halve Belgen een paar honderd euro hebben op de spaarboek. Ik heb 67000 zonder de eerste twee cijfers...
 
Blijkbaar zijn er veel rijke Belgen maar nog veel meer arme landgenoten. En dan kom je aan zo'n absurd gemiddelde. Het wordt tijd dat de regering de vermogensbelasting invoert i.p.v. fiscale amnestie, maar mijn hoop is klein met de kapitalistische liberalen aan de macht.
 
Eén troost: 't is index deze maand: 2%!!! Dat betekent al vlug 20 euro (bruto welteverstaan) bij het salaris...
 
Als we maar gezond zijn...

21:12 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-11-04

Badminton

De leukste sport om te beoefenen is voor mij BADMINTON. Niet dat ik niet graag zaalvoetbal speel maar badminton is toch een stuk toffer, beweeglijker, intelligenter...
Sorry voetbalfanaten!
 
Mijn club is BC Damme, en elke maandagavond is er ruim speelgelegenheid voor de recreanten. Als er iemand eens wilt proberen, geef me maar een reactie of een mailtje om af te spreken.
 
Overigens spijzen we de clubkas met verkoop van 'champagne'. Het lekkere godendrankje wordt door de club gekocht bij een kleine viticulteur in de champagnestreek. De prijs varieert van 14 euro tot 18 euro voor de réserve. Meer info en/of het bestelformulier stuur ik je wel toe indien je het me laat weten. 't Is niet voor mij maar voor een vriend(enclub)...
 
Als het kriebelt moet je sporten (én daarna champagne drinken).
Un clin d'oeil de ...
repelsteeltje


00:11 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-04

'Vlaams belang'(?) en spirit (!)

Berichtje van spirit:
 
Vandaag veranderde het Vlaams Blok van naam. Voortaan is het Vlaams Belang. Voor
Spirit maakt een naamswijziging geen verschil uit. Dezelfde mensen blijven aan
het roer staan. Hetzelfde gedachtegoed onder de schedels. Dezelfde
groeistrategie is aanwezig, namelijk het aanwakkeren van angst en het creëren
van haat.

Samenwerking met een dergelijke partij blijft voor Spirit uitgesloten. Spirit is
een Vlaamse partij voor zelfbewuste progressieve Vlamingen. Geen partij van
vendelzwaaiers, wel van mensen die het beseffen dat het goed om leven is in
Vlaanderen en die Vlaanderen een warm hart toedragen. Spirit heeft begrip voor
zij die hun Vlaamse identiteit uitdragen door bijvoorbeeld met de Vlaamse
feestdag een vlag uit te hangen. Het vieren van een feestdag mag niet geclaimd
worden door een extremistische partij.

En daar knelt de schoen. Het nieuwe logo van Vlaams Belang annexeert generieke
stijlelementen en kleuren. Symbolen en kleuren van alle Vlamingen. Het wordt
alsmaar moeilijker zelfbewuste Vlaming te zijn, zonder geassocieerd te worden
met een xenofobe partij.

Geert Lambert
Voorzitter spirit
 
Volledig akkoord, en daarmee is alles gezegd.
Repelsteel.
 

23:36 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lekker lui weekend!

Het weekend loopt op zijn einde, alhoewel voor mij en alle andere ambtenaren nog een extra dagje volgt morgen maandag de vijftiende ('dag van de dynastie').
 
Ik moet zeggen dat ik wel moest recupereren van het avondje stappen vrijdagavond (zaterdagmorgen). Ja, ik ben geen twintig meer hé... Trouwens mijn spieren deden ook pijn, zal wel niet van het voetballen zijn maar van het 'dansen' zekers?
 
Maar het heeft me deugd gedaan: gedachten verzetten, even niet denken aan de problemen van de zoon, effe lekker uit de bol gaan. Kortom, beter en goedkoper dan Prozac.
 
Rodriguinho was gisteren en vandaag thuis, en blijkbaar heeft hij zich geamuseerd. Gisteren naar scouts en judotraining, vandaag videootje en fietstocht gemaakt. Zijn lievelingseten klaargemaakt: gisteren friet met mosselen en vandaag ribbetjes met lookboter en brood. Niettemin waren de slaapproblemen zeker niet voorbij! Om 22.15 u. naar bed, om 23 u. weer beneden, daarna terug naar bed en zondagmorgen op om ...6 uur (ik lag net in bed). Ik ben al blij dat er geen grotere problemen waren en dat hij niet gehuild heeft toen ik hem daarnet afzette aan het ziekenhuis.
 
Allé, dat geeft allemaal een beetje moed.

23:21 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-04

Net wat ik nodig had!

De depri-sfeer thuis en bij mij is aan het opklaren. Dat komt door het medeleven en begrip in de reacties. Nogmaals: dank jullie wel!
 
Ook efkes een voetbalwedstrijdje gespeeld gisterenavond. Door rustig en geconcentreerd te spelen won de "Vlaamse gemeenschap Burg" (mijn ploegje) van de ervaren ploeg "provincie West-Vlaanderen" met 2-8! Daarna werd het nog leuker: champagne in de kleedkamer, ijskoud water en geen verwarming in de sporthal van Varsenare (probleem voor de burgemeester die polshoogte kwam nemen), dus frisse pinten zuipen om warm te blijven (!?). De harde kern verplaatste zich met Bob naar Brugge om in de Kogge zich op te warmen (hé, plotseling was het vat Hoegaarden af!), om de stramme spieren in beweging te houden in 'De Coulissen', en uiteindelijk -moe maar tevreden- de sponde op te zoeken tegen het ochtendgloren...
 
Vandaag slaapt ook junior nog eens thuis. Dus dat werd feest met tacos, mossel/friet, en chocoladetoetje, zoals hij zelf verkiest. Hij is enorm lief en zijn zusje enorm...jaloers. Ik denk dat ik morgen zijn zusje naar het ziekenhuis breng i.p.v. hem (graptje hé pol).


22:21 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-11-04

triest

't Is toch wel wennen thuis zonder junior. We lopen allemaal triestig, het lijkt wel of we in de rouw zijn: in niks geen zin, moe, verweesd. Bovendien blijkt dat junior verschrikkelijk huilt 's avonds en 's nachts in het ziekenhuis.
 
Gelukkig kunnen we hem bezoeken woensdag- en donderdagmiddag!
 
Aan iedereen die mailde of iets bemoedigends zei: bedankt voor het medeleven!

22:41 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-11-04

Ziekenhuis

Vandaag (en het afgelopen weekend) moeilijke emotionele dag achter de rug. Er was een opname gepland voor Kerstmis van junior Repelsteel maar dit werd onverwacht vervroegd.
 
Vandaag is Repelsteeltje dan opgenomen in het ziekenhuis AZ Sint-Lucas. Hij zal er gedurende zes weken geobserveerd en getest worden. Enkel op woensdagmiddag en van zaterdag- tot zondagmiddag is er bezoek. Naast de ADHD-diagnose wordt nu vooral zijn gedragsproblemen onder de loep genomen.
 
Hij was er niet graag bij, en eerlijk gezegd het afscheid viel me ook zwaar. Dagelijks telefoneren we, en de kleine stoere patat sprak daarnet met een krop in de keel. Ook familie en grootouders zijn nerveus. Ik ben op. We kunnen enkel hopen dat het resulteert in een werkbare therapie.
 
Wie meer wilt weten over ADHD en ADD kan terecht op:  http://www.hersenstorm.com/  of
http://www.psychowijzer.nl/ADHD/ADHD.htm of http://www.zitstil.be/default.htm .

20:26 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-11-04

Pantoffelheld en huismus

Amai zeg! Ik denk dat ik het de laatste vijf jaar nog nooit zo kalm gehad heb als nu.
 
Verleden week woensdag 27/10 heb ik een laatste vergadering gehad (van spirit Brugge) en sedertdien niets meer! Enkel nog gaan minivoetballen donderdagavond 28/10 (ik was ahum topscorer ondanks het verlies van de ploeg), gaan eten zondagmiddag bij de sympathieke gasten Sandra en Francisco, gaan eten maandagmiddag bij de oude repelsteeltjes, 's avonds dan wafelbak gehouden voor de juniors en dinsdag 2/11 tijd gehad om 14 kg spagettisaus te maken.
 
Ook mijn agenda voor de volgende dagen en weken ziet er reuze uit: zaterdag 6/11 gaan souperen bij mijn beste 'vrindje' Johan (yep, dat wordt dus zuipen), daarna een bijeenkomst van de vrienden van de vzw Vlaanderen-Lusitânia in Casa Videira (zie link op deze blog), gaan sjotten op 12/11 in Varsenare, en mijn eerstvolgende 'serieuze' vergadering is pas gepland op 16/11 (van de vriendenkring H. Hart waar ik ondertussen vrijwillig 'gewoon bestuurslid' geworden ben). Ook een invitatie ontvangen van Sylvie voor het doopfeest van haar kleine Louise in Gembloux op zaterdagmiddag 13/11. Op 21/11 volgt er een zondagse cultuurwandeling (oops verleden jaar nogal veel 'culturele' jenevers geaperitiefd), op 24/11 ga ik luisteren naar Geert Lambert van spirit (waar ik ondertussen ook vrijwillig 'gewoon bestuurslid' geworden ben), en daarna beginnen de Sinterklaas-feesten...
Ook om naar uit te kijken: het concert van de fadisten Saber da Vida in Sint-Eloois-Winkel op 5/12. 
 
Dus het 'zwarte gat' is nog niet meteen in zicht, integendeel ik ben heeeeeeeel blij dat het een beetje rustiger wordt en dat ik meer tijd kan vrijmaken voor mijn gezin Repelsteeltjes!...en voor dit blogje natuurlijk! Eerstdaags plaats ik een fotoblog, wait and see (and come back and come and come,...)
 
ps ook eens 'sluffers' gekocht en ik moet zeggen, dat voelt heel goed en warm aan de voetjes, een echte ...pantoffelheld geworden!

23:24 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-11-04

Voor cinefielen

Ik heb dit weekend een prachtige film gezien. Hij heet 'CARANDIRU', gebaseerd op een boek van Drauzo Varella, die zijn inspiratie haalde bij de gevangenisopstand in 1992 in São Paulo, Brazilië.
 
De film is (Braz.) Portugees gesproken, met Nederlandse ondertiteling, geregisseerd door Hector Babenco die al meer cinefiele pareltjes realiseerde. Voor de kenners: de Zuid-Amerikaanse acteurs Rodrigo Santoro, Milton Conçalves en Luiz Carlos Conçalves doen mee.
 
Het verhaal: enkele opmerkelijke figuren in de overbevolkte gevangenis worden nader bekeken doordat ze op consultatie komen bij de sympathieke gevangenisdokter voor een Aids-onderzoek. Uiteindelijk breekt er (door een detail) opstand uit en wordt er een bloedbad aangericht door de oproerpolitie. Echt gebeurd trouwens...
 
Leerrijk als je meer wilt weten over Brazilië, gevangenissen in Zuid-Amerika, het latijnse gevoel..Maar bovenal een boeiende film!
 
Een aanrader! Te huur in de cinefiele videotheek in uw buurt.
 
Divirte-se!

03:31 Gepost door Repelsteel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |